РЕЛАКС

Сапарева баня

Сапарева баня е известен с горещата си минерална (103 °C) и чиста планинска вода, която можете да вкусите на много места из града. Щастливи сме, че  можем да предложим на нашите гости частица от това богатство. Разполагаме с външен басейн, който е на разположение на нашите гости през летните месеци.

ИСТОРИЯ

Църквата „Свети Никола“

„Свети Никола“ е средновековна българска църква в Сапарева баня. Построена е през XII-XIII век. Според местни източници от края на XIX век в археологическия музей в град София бил изпратен един престолен камък от светия олтар на църквата, на който проф. Р. Христов разчел надпис с годината – 1160 г.

ИНФОРМАЦИЯ

Информационен център към община Сапарева баня

Символът на Сапарева баня – гейзерът (в самия център на града) е и единственият гейзер в континентална Европа. Той е един от най-горещите в света със своите 103 градуса и е най-буйният, и достъпен гейзер в света – пулсира през 5-6 мин. Височината на водния стълб е 18 м и извира от дълбочина 75 м. Множеството цветни светлини, които се включват през летните вечери го прави забележителна гледка.

ИСТОРИЯ

Сапаревобански манастир „Св. Стефан“

Тази забележителност е действаща към настоящия момент и включва комплекс от църква, жилищни сгради и аязмен параклис Св. Стилиян Пафлагонийски. Интересен факт е, че няма друг български манастир с това име – Свети Стефан. Датира от Втората българска държава е бил разрушаван няколко пъти през вековете. В близост се намира и параклис, на около километър южно от манастира.
ИСТОРИЯ

Ресиловски манастир (7 км)

Ресиловски манастир Покров Богородичен се намира в северозападното подножие на Рила планина, на около 1,5 км югоизточно от село Ресилово. На около 6 км от изхода на Дупница има обозначена отбивка за манастира, след село Ресилово вдясно. Манастирът е постоянно действаща обител и представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Празникът на храма се отбелязва на 1-ви октомври.
ПРИРОДА

Овчарченски водопад и екопътека Горица (6 км)

Овчарченският водопад е разположен на река Горица, край село Овчарци и град Сапарева Баня. Обявен е за природна забележителност със защитена територия. Височината му е 39 м и е най-ниско разположения водопад в Рила – само на 900 метра надморска височина. Водопадът е част от вододейната зона на региона. Пълноводен е през цялата година, като метеорологичните фактори не му влияят. През водопадът минава екопътека, която стига до местността „Соколов изглед“. Пред водопада има оформена площадка за наблюдение и пейка за отдих. Дължината на пътеката е около 2 км и се изминава за около 40 минути.

СПОРТ

Ски курорт Паничище (10 км)

Курортът Паничище е на 1350 м надморска височина на границата на Национален парк Рила. Разположен е сред красиви иглолистни гори. На входа на Паничище се намира Посетителският информационен център, където може да се получи справка за базите, маршрутите, работещите ски-писти и съоръжения. Всъщност от тук тръгват някои от най-популярните маршрути в Рила – към Седемте езера, вр. Мальовица, Рилския манастир. Паничище е изходен пункт също за хижите Пионерска, Ловна, Скакавица, Рилски езера и др.

ПРИРОДА

Седемте рилски езера

Дотам можете да стигнете с двуседалковия лифт- на 4 км от Паничище и на 13,5 км от Сапарева баня. До хижа „Седемте рилски езера“ стигате за по-малко от 20 минути, като преодолявате разстояние от над 2 километра и денивилация от 600 метра. Горната станция на лифта се намира на около 100 метра от хижа Рилски езера.

ПРИРОДА

Панорамна площадка и екопътека Бистрица (15 км)

Новоизградена през 2021-ва година, от панорамната площадка се открива изключителна гледка към селото, към Дупница и към пет планини – Рила, Верила, Конявска планина, Осоговска планина и Витоша.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Цари Мали град (18 км)

Музеен комплекс в село Белчин. Състои се от: средновековната църква „Света Петка“, музейна част под нея и антична крепост, разположена на хълма над тях.

Подарете си почивка в Сапарева Баня

SAPAREVA APARTMENTS